Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

BBB-leider Caroline van der Plas na lastige periode: 'Heb weleens gedacht aan stoppen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-leider Caroline van der Plas na lastige periode: 'Heb weleens gedacht aan stoppen'

Na de monsterzege tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in het voorjaar, ging het BBB-leider Caroline van der Plas de afgelopen periode minder voor de wind. Zo verscheen er onlangs een boek met vervelende passages over haar privéleven. "Als dit de prijs is die je voor politiek moet betalen, zou dat een overweging kunnen zijn waarbij ik zeg: laat maar", vertelt ze openhartig in het Dit is de Dag Verkiezingscafé (EO).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De afgelopen vier jaar klom BBB in een rechte lijn naar boven, wat zich tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen nog vertaalde in een monsterzege. De afgelopen periode sloeg dat om: zo kreeg de BBB-voorvrouw veel kritiek te verduren, daalde de partij in de peilingen en verscheen er een biografie over haar, waarin haar ingewikkelde scheiding aan bod komt.

Het is een heftige periode geweest, vertelt Van der Plas hierover. "Dit is een heel ander kaliber tijd. De afgelopen weken heb ik wel een moeilijke periode gehad. Het boek heeft een gigantische impact op mij gehad. Alles kwam weer terug en daar heb ik ontzettend veel moeite mee gehad."

"Ik was toch een beetje uit het lood geslagen", zegt de BBB-voorvrouw. "Ik ben een moederkloek en ik bescherm mijn familie. Dat is alles voor mij. Dit was ook de reden waarom mensen misschien hebben gezien dat ik toch wat minder aanwezig was of er moe uit zag."

Hoge prijs

Spijt dat ze ooit aan haar politieke carrière begonnen is, heeft ze niet, zegt Van der Plas. "Ik heb wel gezegd: als dit de prijs is die je voor politiek moet betalen, dan zou dit een overweging kunnen zijn waarbij ik zeg: laat maar. Maar mijn kinderen zeggen: dit mag je niet doen."

De meningen van haar kinderen hierin zijn haar veel waard: "Als zij zouden zeggen, kap ermee, dan zou ik het doen. Dat is eigenlijk hetzelfde wat Sigrid Kaag heeft gedaan. Want mijn kinderen en familie hebben niet gekozen voor mijn politieke carrière. Maar dat gebeurt niet: iedereen vindt dat ik door moet gaan."

Weer tegenaan

Nu is ze door die periode heen, zegt ze. "Je moet het gewoon even zetten allemaal. Nu voel ik me ook weer energiek en kan ik er tegenaan."

Over teruglopende peilingen maakt ze zich overigens minder zorgen: "Ik ben met één zetel in de Kamer gekomen. Daarmee zijn wij de enige partij die substantieel veel winst gaan halen, daar ben ik gewoon heel positief over."

Kom langs in het DIDD Verkiezingscafé!

Verschillende lijsttrekkers brengen de komende tijd een bezoek aan het Dit is de Dag (DIDD) Verkiezingscafé. Het mooie is dat jij daarbij kan zijn en zelf ook vragen kan stellen aan de politici.

Het DIDD Verkiezingscafé trekt door het hele land en opent de deuren om 18.00 uur. Het eerste drankje is van ons dus kom vooral langs op deze locaties. Let op: aanmelden en geldige legitimatie is verplicht.

Donderdag 16 november – Rob Jetten (D66)

  • Thiemeloods: Leemptstraat 34, Nijmegen

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie